Malware op Android – preventie, herkenning en verwijdering

Android-gebruikers lijken steeds vaker het slachtoffer te worden van malware. Wat is dit eigenlijk en, belangrijker, hoe kom je er vanaf? Hier is alles wat u moet weten over Android-malware.

In het algemeen, Android is erg veilig, maar geen enkel besturingssysteem is onfeilbaar. Met andere woorden, je kunt altijd het slachtoffer worden van een virus. Onlangs, Vooral malwarevirussen duiken op. In de afgelopen maanden, bijvoorbeeld, de varianten Joker, FluBot, en GriftHorse zijn voorbij.

Hoog tijd dus om dit onderwerp tot op de bodem uit te zoeken, beginnend met een definitie: waar hebben we het eigenlijk over?? Malware staat voor kwaadaardige software en is een overkoepelende term. Sommige malwarevarianten proberen geld te stelen, bijvoorbeeld, terwijl anderen (probeer) aan de slag met persoonlijke gegevens.

De gemene deler is dat malware je smartphone binnendringt en vervolgens aan de slag gaat. Gebruikelijk, malware doet dit door zich te verbergen als een trojaans paard in wat een legitieme app lijkt te zijn. Zodra je het hebt geïnstalleerd, het virus heeft vrij spel en kan gaan nestelen.

Malware kan zich ook op andere manieren verspreiden. Bijvoorbeeld, FluBot, een bekend virus dat momenteel een comeback maakt, verspreidt zich via sms.

De motivatie achter de malware is altijd hetzelfde: geld. Virusmakers zijn uit op geld en proberen dat te doen, bijvoorbeeld, door uw bankomgeving na te bootsen, in de hoop dat je niet merkt dat het nep is. Zodra je bent ingelogd, de malwaremakers kennen uw inloggegevens en kunnen er met uw geld vandoor.

Hoe Android-malware te voorkomen?

Eeuwenoud advies is verrassend vaak van toepassing op moderne situaties, zoals vandaag. Ten slotte, als het gaat om malware, voorkomen is veel beter dan genezen. Door een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, je verkleint aanzienlijk de kans dat je Android-smartphone geïnfecteerd raakt. Bijvoorbeeld, je kan dit doen:

Werk uw apps altijd onmiddellijk bij. App-ontwikkelaars doen er alles aan om hun programma's zo veilig mogelijk te maken.
Zorg ervoor dat uw Android-telefoon de meest recente beveiligingsupdate gebruikt. Om dit te doen, ga naar de app Instellingen, kies 'Systeem', en selecteer de 'Software-update'’ knop.
Download alleen apps uit de officiële app store, de Google Play Store.
Open geen dubieuze e-mails en websites (en vooral niet op de advertenties drukken!).

helaas, het is nog steeds vrij moeilijk om erachter te komen of je telefoon is geïnfecteerd met malware. In de meeste gevallen, je komt er pas achter als het te laat is (bijvoorbeeld, als je ineens een vreemde overboeking tegenkomt op je bankafschriften). Maar, je kunt op bepaalde dingen letten.

Bijvoorbeeld, als je telefoon 's nachts langzamer wordt, dit kan een waarschuwingssignaal zijn. Ook, let op het gedrag van apps. Het is een bekend fenomeen dat Android-malware ervoor zorgt dat je browser op willekeurige momenten wordt omgeleid. Net wanneer je naar een bepaalde website wilt gaan, de browser stuurt je automatisch naar een andere site.

Ook, vergeet niet uw lijst met apps te controleren. Zie je er ineens een vreemde titel tussen? De kans is groot dat malware er iets mee te maken heeft. Andere mogelijke symptomen zijn een snel leeglopende batterij en opdringerige advertenties die willekeurig verschijnen.

Android-malware verwijderen

In de meeste gevallen, je met malware geïnfecteerde telefoon is nog steeds bruikbaar. Echter, het is belangrijk om de geïnfecteerde app te verwijderen(s) zo spoedig mogelijk. Weet je zeker dat je apparaat is geïnfecteerd?? Zet dan je smartphone uit want zo heeft de app geen kans meer schade aan te richten. Controleer bij jezelf of je recent een nieuwe app hebt geïnstalleerd: dit kan de oorzaak van het probleem zijn.

Ook, probeer de symptomen van de Android-malware te googlen. Grote kans dat je niet de eerste bent met het probleem en iemand op internet heeft een stappenplan geschreven om orde op zaken te stellen. In elk geval, het is belangrijk om de geïnfecteerde app te verwijderen. U doet dit door op te starten in de veilige modus:

Zet het apparaat weer aan zoals u gewend bent;
Zodra het opstart, houd de aan / uit-knop ingedrukt;
Houd vervolgens ook de 'Power' ingedrukt’ knop en geef aan dat u wilt opstarten in de veilige modus.
Als u een apparaat opstart in de veilige modus, kunt u geen apps van derden gebruiken, maar alleen de apps die al bij aankoop waren geïnstalleerd. Zodra je telefoon weer aan staat, ga naar Instellingen, tik op 'Apps en meldingen', en ga naar de lijst met alle apps. Zoek de geïnfecteerde app en verwijder de app.

Uw Android-apparaat beschermen voor de toekomst

Vermoed je dat er ook andere apps zijn geïnfecteerd, bijv. omdat je vreemde advertenties te zien kreeg? Verwijder vervolgens ook die apps, en installeer ze later opnieuw indien nodig. Als je klaar bent, schakel uw apparaat uit en start het opnieuw op in de normale modus. Lijkt alles weer normaal? Dan heb je met succes de Android-malware verwijderd.

Nu is het tijd om verdere infecties te voorkomen. Om dit te doen, installeer een goede anti-malware-app op je Android-telefoon. Een echte aanrader is Malwarebytes, die u beschermt tegen malware, ransomware, en andere kwaadaardige software. Bijvoorbeeld, je krijgt een melding zodra je op het punt staat een dubieuze link te openen.

Bedankt voor het lezen!