Britse waakhond bezorgd over duopolie Apple en Google

Apple en Google hebben te veel marktaandeel in besturingssystemen, app stores en browsers in het VK. Dat impliceert de nationale marktautoriteit na een nieuw onderzoek.

“Een ijzeren greep op mobiele apparaten,", zegt de Autoriteit voor Mededinging en Markten (CMA) over de positie van de techreuzen. Eerder dit jaar, de autoriteit startte een onderzoek naar de invloed van Apple en Google op de Britse markt voor besturingssystemen, app stores en browsers. Het resultaat onderstreept dat de organisaties domineren.

Elke smartphone draait op iOS of Android. 95 procent van alle smartphone-apps is gedownload uit de App Store of Play Store. 90 procent van het browserverkeer ging via Safari en Chrome.

“Iedereen die een mobiel apparaat koopt, komt terecht in het Apple- of Google-ecosysteem. Alleen zij bepalen hoe online content wordt aangeboden,” zei een woordvoerder van de CMA. De autoriteit vindt het zorgwekkend. Inwoners van het VK lopen het risico op oneerlijk hoge prijzen voor telefoons en apps. Er is geen ruimte voor innovaties van andere aanbieders.

Hoewel het onderzoek impact heeft op Britse beleidsmakers en overheidsfunctionarissen, de directe impact is beperkt. De CMA heeft het recht om sancties op te leggen aan bedrijven en individuen die de mededingingswetten overtreden. Apple en Google zijn niet in overtreding. Dus de CMA hoopt de criteria voor overtreding te verbreden.

De toekomst

De perfecte remedie, de autoriteit zei:, is een wetsvoorstel dat momenteel wordt overwogen door de Britse regering. Als de regering dit wetsvoorstel goedkeurt, de CMA krijgt de mogelijkheid om bepaalde technologiebedrijven in een nieuwe juridische categorie te plaatsen. De categorie maakt het mogelijk om bepaalde bedrijfsactiviteiten te kaderen met nieuwe wetten. De CMA is glashelder over haar intentie om Apple en Google in de categorie te plaatsen. Vanaf daar, zijn huidige advies kan worden uitgedrukt in regelgeving.

Apple en Google kunnen nodig zijn om de overgang van iOS naar Android te vergemakkelijken (en vice versa). Ook adviseert de CMA om organisaties te verplichten de installatie van apps buiten de App Store en Play Store te faciliteren. Daarnaast, Apple en Google moeten mogelijk meer keuzevrijheid bieden in betaalmogelijkheden en browsers.

“Kan” is het sleutelwoord, want zolang het wetsvoorstel een voorstel blijft, Apple en Google vervolgen normaal. Alleen de tijd zal leren of de Britse regering haar invloed op de markt vergroot. Voor nu, niets meer dan groeiende aandacht voor het onderwerp is in steen gebeiteld.